De 3 meest voorkomende blessures bij hardlopen

Hardlopen is een populaire sport die weinig budget vereist en erg goed is voor je fysieke en mentale welzijn. Tegelijkertijd komen er bij het hardlopen al snel blessures kijken. Dit kun je voorkomen door het hardlopen rustig op te bouwen, niet te abrupt te starten en stoppen (gebruik een warming-up en cooling-down) en aanvullende spieroefeningen te doen. Ook geschikte schoenen en de juiste lichaamshouding en looptechniek zijn belangrijk. Heb je toch een blessure te pakken? Hier vind je drie van de meest voorkomende hardloopblessures.

 

1. Runner’s knee

De vaakst voorkomende hardloopblessure is misschien wel de ‘runner’s knee’ (lopersknie). Deze blessure kun je herkennen aan een stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Dit wordt veroorzaakt doordat de tractus iliotibialis pees en het botweefsel van het gewricht tegen elkaar wrijven. Heb je onlangs een lopersknie opgelopen, dan is het belangrijk je knie zo min mogelijk te belasten.

 

2. Jumper’s knee

Een andere veel voorkomende knieblessure is de springersknie. Hierbij is de kniepees geblesseerd, wat zorgt voor pijn onder en rondom de knieschijf. Deze pijn wordt erger tijdens het hardlopen en zorgt voor extra moeilijkheden als je bergafwaarts loopt. Isometrische en excentrische oefeningen kunnen helpen om deze blessure te behandelen.

 

3. Achillespeesblessures

Bij een achillespeesblessure ervaar je pijn aan de achillespees, enkele centimeters boven de hak. Ook stijfheid en vermoeidheid in het geblesseerde gebied kunnen optreden. In sommige gevallen is er sprake van zwelling. Om de last te verlichten, kun je medische tape of een hakverhoging gebruiken. Wil je een toekomstige achillespeesblessure voorkomen? Doe dan spieroefeningen die de kuit en achillespees versterken.

Andere veel voorkomende hardloopblessures zijn shin-splints (klachten aan het onderbeen), rugklachten en pijn aan de liezen. Wil je zeker weten dat jouw klachten goed behandeld worden? Neem dan contact op met een fysiotherapeut. Tip: controleer altijd even of je zorgverzekeraar gecertificeerd is.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner