Fietsen en drinken

Fietsen is een hele efficiënte manier van voortbewegen, zelfs efficiënter dan lopen. De motor van deze manier van voortbewegen is het menselijk lichaam. En om het lichaam in beweging te krijgen is voedsel nodig. Wat je eet en wat je drinkt is dus heel belangrijk als je gaat fietsen. Het soort voedsel is van grote invloed op je prestaties.

Vochtverlies

Aangezien het menselijk lichaam voor het overgrote deel uit water bestaat, moeten we voorzichtig zijn met vochtverlies. Zelfs een vochtverlies van maar 2%, door bijvoorbeeld zweten is van invloed op onze prestatie. Vooral bij hoge temperaturen moet je voorzichtig zijn met inspanningen, want als je niet genoeg drinkt, kan de hevige uitdroging zorgen voor hitte-uitputting of zelf een hitte-beroerte. Dat kan in extreme gevallen zelfs leiden tot de dood. Het wordt daarom aangeraden om voor het fietsen een paar glazen water te drinken en vooral tijdens het fietsen vaak te drinken.

Zelfgemaakte energiedrank

Alleen water drinken is met name bij grotere inspanningen niet voldoende. Water bevat namelijk geen energie, terwijl je lichaam wel energie nodig heeft om te kunnen blijven bewegen. Bij kortere tochten tot ongeveer een 50 kilometer is water over het algemeen voldoende, omdat je lichaam voldoende reserves heeft. Bij langere tochten heb je maar dan alleen water nodig. Je kunt een beetje zout in het water doen om het vochtverlies te beperken. Zout zorgt er namelijk voor dat je je vocht beter vasthoudt. Je gaat er minder van zweten, waardoor je ook nog eens het verlies aan o.a. mineralen beperkt. Zout bevat namelijk natrium en dat zorgt voor een betere opslag van water.

Je moet uiteraard wel de nodige proporties in de gaten houden. Een beetje zout is meer dan voldoende. Voor de smaak kun je ook nog een scheutje ranja of citroensap door het water doen. Ranja bevat tenslotte suiker. Fietsers die klagen over vermoeidheid denken vaak dat het te maken heeft met een gebrek aan duurtraining, maar vaak is niets minder waar. Heel vaak heeft de fietser dan te weinig suiker ingenomen. Je kunt het beste al 45 minuten voor de inspanning om het kwartier iets eten en drinken om deze “valse vermoeidheid” te voorkomen. Gebruik dan producten met veel complexe koolhydraten die snel en gemakkelijk tijdens een inspanning opgenomen kunnen worden.

Sportdrank

Naast je zelfgemaakte sportdrankjes kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor een kant-en-klare sportdrank. Kant-en-klare sportdranken zijn er in vele soorten verkrijgbaar. Een goede sportdrank bevat koolhydraten en is rijk aan mineralen en zouten die voor een goede vochtbalans zorgen. Dranken met veel suikers daarentegen vertragen de opname van vocht. Een energiedrank bevat veel complexe suikers die het koolhydratenverlies moeten opvangen. Een dorstlesser heeft alleen als doel om het vochtverlies te compenseren. Dranken met cafeïne moeten echter weer worden vermeden, omdat die het vocht juist weer afdrijven.

Drinken moet

Net zoals eten is drinken tijdens inspanning niet natuurlijk, omdat de fysieke stress ervoor zorgt dat je geen zin hebt om te drinken. Je moet dus ook gaan drinken voordat je dorst krijgt, anders is het te laat. Hoeveel je moet drinken is weer geheel afhankelijk van de omstandigheden waarin je fiets en hoeveel vocht je verliest. Heb je na een fietstocht enkele kilo’s lichaamsgewicht verloren, dan heb je simpelweg te weinig gedronken. Een paar honderd gram gewichtsverlies mag.

Deze tekst is aangeleverd door Lammert Schoonewille - Total WebSupport


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner