Blessures bij wielrennen

Blessures komen in verschillende vormen voor bij het wielrennen. Natuurlijk hebben we het over een duursport, waarbij de spieren voor langere tijd zwaar worden belast. Hierdoor kunnen er zich problemen ontwikkelen in de spieren en gewrichten als gevolg van overbelasting. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook blessures optreden als gevolg van valpartijen. Dit zijn vanzelfsprekend andere blessures dan de klachten die ontstaan als gevolg van overbelasting of verzuring.

Blessures door duurtrainingen

Wanneer we kijken naar de blessures door de duurtrainingen, dus bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting, te intensief of te lang trainen, dan zien we de meeste klachten optreden in de benen. Overbelasting in bijvoorbeeld de knie komt erg veel voor. In dit geval kan er gebruik gemaakt worden van een kniebrace om de knie te ondersteunen in de bewegingen. Door een gewricht te ondersteunen worden de spieren minder zwaar belast, waardoor de klachten afnemen en er tijd aan het lichaam wordt gegund om zich te herstellen. Voor andere gewrichten die overbelast raken zijn er natuurlijk ook hulpmiddelen ter ondersteuning te krijgen. Zo komt de polsbrace ook vaak voor.

Blessures door ongevallen

Zeker wanneer het wielrennen op de openbare weg plaatsvindt gebeuren er nogal eens ongelukken. Verreweg de meest voorkomende blessures door valpartijen ontstaan in de armen. We hebben het dan over 50%. Hierbij komen breuken aan de schouder en het sleutelbeen het meest voor. In 6% van de gevallen gaat het om luxaties van de schouder of het AC-gewricht. Beenletsel komt aanzienlijk minder vaak voor bij valpartijen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de val in de meeste gevallen door het bovenlichaam wordt opgevangen. Tegenwoordig dragen wielrenners een helm. Dit heeft het gevallen van hoofdletsel terug gebracht. Toch bestaat 22% van alle blessures nog steeds aan letsel aan het hoofd. Bij slechts 1% zijn de verwondingen zeer ernstig.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner